Tegenwoordig worden wij als artsen gestimuleerd om mee te werken aan eHealth. Het is ook in uw belang dat we dit doen, want zo kunnen bv. dokters van wacht aan de belangrijkste medische info omtrent uw gezondheid.


eHealth

Eerst een beetje uitleg over wat we moeten doen om dit in orde te brengen.

Informed consent: Informed consent (of geïnformeerde toestemming) wilt zeggen dat u voldoende geïnformeerd bent over eHealth en akkoord bent dat wij als arts uw relevante medische gegevens delen met eventuele andere zorgverleners.

Therapeutische relatie: Om de gedeelde relatie te kunnen raadplegen, moet een zorgverlener een therapeutische relatie hebben met u als patiënt. U kan zelf beslissen welke zorgverlener wel of niet toegang heeft tot uw gegevens.

Simpel gezegd: Uw medisch dossier komt in een kluis op een server. Met de informed consent plaatst u een deur in de kluis (u geeft de mogelijkheid dat zorgverleners toegang kunnen krijgen tot de kluis). Mensen waar u een therapeutische relatie mee heeft, die krijgen dan de sleutel om de deur van de kluis mee te openen. Zo kunnen zij aan belangrijke medische gegevens.


Informed concent Therapeutische link

Vitalink:

Vitalink is het systeem waar uw medische gegevens op verschijnen. Hier kunnen zorgverleners digitale gegevens over hun patiënten eenvoudig en veilig met elkaar delen. Vandaag deelt Vitalink gegevens over vaccinatiesmedicatiebevolkingsonderzoeken en een samenvatting van het patiëntendossier van de huisarts. U als patiënt geeft daarvoor eerst toestemming, bepaalt zelf wie de gegevens kan zien en kan op elk moment de gegevens bekijken. Dankzij Vitalink kunnen de zorgverleners beter samenwerken en hun patiënten de best mogelijke zorg en begeleiding geven.

Wij als huisartsen kunnen dus bepaalde medische gegevens (beveiligd!) delen uit uw medisch dossier. We kiezen natuurlijk de gegevens die relevant zijn voor uw gezondheid. Op die manier kunnen andere mensen uit de zorgsector deze gegevens raadplegen en hiermee rekening houden.


Vitalink

Recipe:

Via Recipe wordt een voorschrift elektronisch verstuurd naar de apotheker. Dit gebeurt door middel van uw rijksregisternummer. U heeft evenwel nog steeds de papieren afdruk nodig om uw medicijnen op te halen.

Dit voorschrift, zoals u misschien al gemerkt heeft, ziet er wat anders uit dan het vroegere voorschrift.