NL FR EN

Hoe zelf een covid-test aanvragen


CTPC-code voor test via self-assessment

Om de druk op de huisartsenpraktijken te doen dalen heeft de overheid een self-assessment ontwikkeld om bij milde klachten een CTPC-code voor test te kunnen bekomen. De patiënt logt in op mijngezonheid.belgie.be en kan daar  deze vragenlijst invullen. Zo  krijgt hij zelf een inschatting of een COVID-test zinvol is en kan desgevallend rechtstreeks een CTPC-code bekomen en een afspraak voor COVID-test boeken. Om zijn/haar privacy te beschermen, worden de antwoorden op deze vragen niet opgeslagen.

Met de aangemaakte code kan de patiënt dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan of bij een apotheek in de buurt. De patiënt moet een (elektronische) afdruk van deze ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.
Patiënten die via de vragenlijst een CTPC-code ontvangen zullen vanaf volgende week ook automatisch een quarantaine-attest ontvangen voor 48 uur.

Een vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien de patiënt ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of indien de gezondheidstoestand snel achteruit gaat, wordt aangeraden om altijd contact op te nemen met een arts.

Er is ook de mogelijkheid om een RAT-test (Rapid Antigen Test) te laten uitvoeren via bepaalde apotheken. Meer informatie hierover vindt u hier. 

De patiënt die na het assessment een geldige CTPC-code kreeg kan vanuit de vragenlijst op mijngezondheid.belgie.be door één knop rechtstreeks een afspraak boeken in het testcentrum via de online agenda
Via onderstaande link kan u een overzichtelijke handleiding downloaden met de verschillende stappen die de patiënt doorloopt om een CTPC-code zelf te genereren en een afspraak te maken in Testcentrum De Kroon/Vehamed. Dit document kan eventueel via de huisartsenpraktijk gedeeld worden met de patiënten.

handleiding Self-Assessment CTPC-code en afspraak boeken in testcentrum